Noć kazališta je manifestacija koja prikazuje snagu i moć izvedbenih umjetnosti i bogatstvo kazališne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu. Započela je kao jednodnevna manifestacija koja se održava svake treće subote u studenome od 2008. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, no godinama prerasta prvotne okvire i izrasta u višednevnu manifestaciju kojoj je cilj ojačati vidljivost kazališne djelatnosti, kako profesionalne, tako i amaterske, te raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, u nizu europskih zemalja. Noć kazališta sustavno i višegodišnje njeguje neselektivno uključivanje sudionika i iznimnu otvorenost svim izvedbenim formama i oblicima te daje jedinstvenu priliku za kreativne susrete, razmjenu i druženje kazališnim stvarateljima i kazališnoj publici. Manifestacija je neprestano rastuća i razvojna. Njezine osobitosti su poticanje na kazališno stvaralaštvo i njegovu promociju kazališnim umjetnicima i stručnjacima, izvan okvira uobičajenih formi prezentacije kazališnog sadržaja, poticanje na intersektorsku suradnju kako kazališnih djelatnika, tako i lokalnih poduzetnika, ugostitelja ili civilnog sektora koji je svoje interese našao ili nalazi pod okriljem Noći kazališta.Tijekom manifestacije, kazališta postaju glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike. Kazališta tada daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.Sva događanja u sklopu ove jedinstvene manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.Manifestacija se pod nazivom  European Theatre Night održava u nizu drugih europskih zemalja.

Misija

Misija Europske noći kazališta jest promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva kroz otvaranje suradnji i razmjena gotovih produkcija, ali i stvaranja novih, otvaranje kazališnih mreža koje su dostupne svim djelatnicima u kulturi te kontinuirano njegovanje postojeće kazališne publike, ali i stvaranje nove.


Vizija

Vizija Europske noći kazališta je postati prepoznatljivom i uspješnom manifestacijom u cijeloj Europi, koja provodi scensko-izvedbenu umjetnost u kojoj ne postoje jezične, vjerske, nacionalne ili geografske prepreke za stvaranje i izvođenje kvalitetne kazališne umjetnosti.

_____________________________________

Eleonora Rossi – inicijatorica ideje Noći kazališta

 

Skip to content