EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA

Pokretač europske manifestacije i
koordinator projekta za Republiku Hrvatsku –
Dječje kazalište Dubrava (NS Dubrava)

19. studenoga 2011.

O projektu

Projekt NOĆ KAZALIŠTA (European theatre night) jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u velikom broju hrvatskih gradova svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.
Pored niza već gotovih predstava, NOĆ KAZALIŠTA svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta… Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Od 2009. godine uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske NOĆ KAZALIŠTA prerasla je u manifestaciju na nacionalnoj razini u koju se uključuju gotovo sva relevantna hrvatska kazališta i kazališne skupine. Pored toga, ima i ambiciju širenja na zemlje regije i Europe, što su od ove godine prepoznali i partneri iz Republike Slovačke i Bosne i Hercegovine. Slovački Kazališni institut (www.nocdivadiel.sk) za Noć kazališta 2010. okupio je 26 kazališta iz te zemlje, dok su se Bosanskom narodnom pozorištu iz Zenice (www.noc-teatra.ba) priključila čak 30 kazališta s područja Bosne i Hercegovine. Ideja ovog projekta i jest uključiti što više sudionika kako bi NOĆ KAZALIŠTA postala tradicionalna i prepoznatljiva europska manifestacija.

O prvom izdanju hrvatske NOĆI KAZALIŠTA 21. studenoga 2009. godine

21. studenoga 2009. godine ostvarena je prva nacionalna NOĆ KAZALIŠTA u organizaciji Dječjeg kazališta Dubrava te se može izdvojiti kao jedna od naših najuspješnijih manifestacija toga tipa.
U manifestaciji su sudjelovala 43 profesionalna kazališta iz 21 hrvatskog grada koja su izvela 85 kazališnih predstava i 55 različitih popratnih programa (radionice, izložbe, okrugli stolovi, koncerti…) slobodnog ulaza ili po promotivnim cijenama.
Manifestaciju je posjetilo 30.000 gledatelja, a PR učinak činile su 202 medijske objave svih tiskovina i web portala.
Dječje kazalište Dubrava je, kao koordinator manifestacije, oformilo ured Noći kazališta sa svrhom umreživanja svih programa pod zajednički nazivnik, osmišljavanje i provedbu zajedničkih promidžbenih aktivnosti te stvaranje vizualnog identiteta manifestacije.
Postavljena je web stranica www.noc-kazalista.com, a kasnije i www.theatre-night.com sa 600.000 klikova tijekom mjeseca studenoga 2009. godine.
Nakon provedene procjene uspješnosti manifestacije ispostavilo se da većina posjetitelja manifestacije nemaju običaj odlaska u kazalište, da su kazališta ostvarila više razmjena programa i pokrenula višegodišnju suradnju, prostori bez vlastite produkcije ugostili su putujuće kazališne družine, a pojedine su regije napravile dodatne promidžbene aktivnosti u svrhu bolje vidljivosti na lokalnoj razini.

Druga Noć kazališta 20.studenoga 2010. godine

U Hrvatskoj je 2010. godine u 25 gradova, 118 predstava i 65 popratnih programa uživalo oko 50 000 posjetitelja. Kroz 26 kazališta u Slovačkoj prošlo je oko 10 000 ljudi, a u Bosni i Hercegovini oko 15 000 ljudi posjetilo 33 kazališta u 17 gradova. Iako se Crna Gora naknadno uključila oko 1 000 posjetitelja pogledalo je predstave u Crnogorskom narodnom pozorištu iz Podgorice.

Ove godine Noć kazališta će se održati 19. studenoga 2011. u 7 zemalja: Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Misija

Projekt NOĆ KAZALIŠTA zamišljen je kao projekt koji potiče kazališno stvaralaštvo na prostoru cijele Europe te ga time približava široj urbanoj javnosti, ali i onima koji životom nisu fokusirani na velike gradove i kulturne centre.
Želja nam je otvoriti mogućnosti dugoročnih kulturnih suradnji i razmjena kako gotovih produkcija tako i stvaranje novih koprodukcija sa krajnjim ciljem razmjene iskustava i širenjem znanja kulturnog djelovanja.
Uzevši u obzir naše geopolitičke parametre i kulturnu centraliziranost, ovim projektom omogućili bismo, ali i potaknuli učesnike na širu fluktuaciju djelatnika u kulturi, financijske potpore državnih institucija, gospodarstva i privatnog poduzetništva.
Također želja nam je kontinuirano poticati stvaranje nove kazališne publike.
Time NOĆ KAZALIŠTA postavlja scenske umjetnosti kao nezaobilazan čimbenik u stvaranju europskog multikulturalnog identiteta.

_____________________________________

Eleonora Rossi – inicijatorica ideje Noći kazališta

Skip to content