Ponosni smo najaviti da Europska noć kazališta ima dvije nove partnerske zemlje – Češku i Bugarsku, tako da će se ove godine manifestacija održati u 10 europskih zemalja.

Češka se pridružila Europskoj noći kazališta kao nova koordinatorska partnerska zemlja sa Institutom za umjetnost i kazalište iz Praga.
Institut za umjetnost i kazalište (www.idu.cz), kao vladina organizacija financirana od češkog Ministarstva kulture, ove će godine organizirati i uključiti češka kazališta i umjetničke organizacije u naš projekt.
Institut je vrlo pogodan u ulozi koordinatora čeških kazališta te će moći promovirati manifestaciju i osigurati potrebne uvjete za komunikaciju između sudionika.

Prvo izdanje Europske noći kazališta u Bugarskoj bit će organizirano od strane Zaklade za umjetničke projekte, Bugarske umjetničke unije i Udruge Informburo.

Od početka 2013. godine rade na planiranju i organizaciji prve Noći kazališta u Sofiji. Nakon što su saznali o Europskoj noći kazališta odlučili su se pridružiti kao koordinatori za Bugarsku.
Uključili su skoro sva kazališta u Sofiji, uključujući operne i baletne kuće, kao sudionike u Noći kazališta (ove godine želja im je testirati projekt u glavnom gradu a kasnije ga proširiti i na ostale gradove koji se žele uključiti).
Zaklada za umjetničke projekte fokusira na promociju i razvoj izvedbenih umjetnosti u Bugarskoj. Njihov cilj je razviti sveobuhvatan program “Kazališna kultura i umjetnost” predstavljanjem Europske noći kazališta u Bugarskoj. “Noć” će biti godišnja manifestacija koja će se u budućnosti zamljopisno širiti i razvijati kroz pridruženje sve više i više bugarskih gradova.
Osnovni cilj Zaklade za umjetničke projekte je razviti platformu, kako bi se pomoglo u rješavanju problema u kulturi s nezavisne strane, za potporu mladim umjetnicima i ansamblima kao i za promicanje umjetnosti među mlađom publikom i zajednicama koje to nisu u stanju ili nemaju za to mogućnosti.

Skip to content